Птиця
Птиця у багато разів перевершує по популярності свинину, яловичину та інше м'ясо. І це не дивно: за своєю демократичною ціною м'ясо птиці дозволяє готувати просто величезну кількість варіантів простих і смачних страв.
Тому давайте розберемося що до чого з цим продуктом, на що звертати увагу при виборі та купівлі, як зберігати і як поводитися.
ЩО КУПУВАТИ:
Курка.
Продається в цілому вигляді або по частинах. Вага цілих курей і курчат може варіюватися від 400 грам до 3 кілограм.
Невеликі тушки мають більш ніжне м’ясо і підходять для будь-яких способів готування - смаження, запікання, тушіння, приготування соте та інших. Дорослі кури вагою близько 2,5 – 3 кг вимагають більш тривалої теплової обробки - тушіння або запікання в кулінарному рукаві. Крім того, з дорослих курей виходять самі ароматні та смачні супи та бульйони.
Індичка.
Має більш виразний смак, ніж курка. Найчастіше продається в розібрвному вигляді - філе грудок, гомілки, стегна, крила і стегенця. Рідше зустрічається у продажу цілий птах. Залежно від віку і статі індички тушка може важити від 3,5 до 10 і більше кілограмів.
Качки, гуси.
Качине і гусяче м'ясо має досить сильний характерний запах, інтенсивність якого залежить від віку і статі птиці. Каченята і гусенята відмінно підходять для запікання цілком або частинами. Дорослі качки і гуси вимагають тривалого повільного тушіння.
ЯК ВИБИРАТИ:
Купуючи птицю, керуйтеся кількома простими правилами:
Тушка повинна бути м'ясистою і гладкою - в такому випадку ви отримаєте більшу кількість м'яса на кілограм ваги птиці.
В нормі колір шкіри у птиці варіюється від рожево-білого до жовтого. Шкіра повинна бути гладкою і без слідів синців.
На упаковці обов'язково повинна бути зазначена дата забою птиці. З вказаного часу птах може зберігатися до 3 діб при температурі +5 - +8 градусів C до 5 діб при температурі від 0 до +5 0С.
ЯК ЗБЕРІГАТИ:
Свіжу птицю слід зберігати в холодному відділенні холодильника. Середня температура в холодильній камері побутового холодильника - від 5 до 10 градусів. При таких умовах курку можна зберігати 2-3 доби, а більшу птицю - качок, гусей і індичку - до 4-5 діб.
ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ:
Сирий птах - а особливо курка - може бути джерелом сальмонельозу. Тому при роботі з нею необхідно дотримуватись певних правил.
У холодильнику сиру птицю слід зберігати окремо від готових продуктів.
Перед обробкою або термічною обробкою птицю необхідно ретельно вимити зовні і зсередини під холодною проточною водою, а потім насухо витерти паперовими рушниками.
Після роботи з сирої птахом, перш ніж приступати до інших продуктів, необхідно вимити руки, ніж і обробну дошку в гарячій воді з миючим засобом.
ЗАМОРОЖЕНИЙ ПТАХ:
Купівля.
Купуючи заморожену птицю, переконайтеся, що на ній немає льоду. Сама тушка повинна бути твердою, як камінь. Якщо внизу упаковки є замерзлий лід - це свідчить про те, що птах був розмороженим і заморожений повторно.
Зберігання.
В замороженому вигляді цілий птах може зберігатися до 6 місяців, а оброблений - 3-5 місяців. Фарш з курки або індички можна зберігати в морозильній камері до 3 місяців.
Розморожування.
Розморожувати птицю потрібно або в холодильнику, або в холодній воді. Ідеальна температура навколишнього середовища - 2-4 градусів С. Розморожування при кімнатній температурі неприпустимо через високу ймовірність розмноження в м'ясі мікробів.
Швидкість розморожування залежить від розмірів птиці і від умов навколишнього середовища. Розморожування в холодильнику займає близько 12 годин на кожен кілограм. В холодній воді - близько 1 години на кожен кілограм плюс додатково одну годину на всю тушку.
Птаха можна вважати розмороженоим, якщо ніжки стали м'якими і рухливими.
Після розморожування птиця повинна бути приготовлена не пізніше, ніж через 12 годин.