Горіхи: користь та види.

14.12.2014 17:27

Хто з нас не любить посмакувати горішками? Тим паче, що вони, окрім чудового смаку, мають ще й багато корисних речовин, а з їх розмаїття у кожного є свій улюблений вид горіхів.Хоча, якщо бути точним, не все, що ми називаємо горіхами, є ними насправді. З близько 40 видів плодів, які ми класифікуємо як горіхи, з наукової точки зору ними не є, наприклад, мигдаль, кеш’ю, фісташки, арахіс і т. д. Але їх користь від цього не стає меншою, і якщо ви давно не готували горіхових смаколиків – саме час про них згадати. Маленька пригорща горіхів швидко втамує голод і наситить організм корисними речовинами. А горіхи, додані в салати, запіканки й інші страви, поліпшать смак і зроблять їжу більш поживною. 

Грецькі горіхи

Корисні властивості грецького горіха (інша назва – волоський горіх, царський горіх) відомі ще з давніх-давен, їх описували ще Авіценна та Гіпократ, а видатний селекціонер М. Мічурін назвав горіхи другим хлібом, і це не випадково. Більше того, хліб не замінить м’яса і білкових продуктів, а горіхам це під силу. Причому білок горіха за засвоюваністю стоїть на першому місці серед рослинних продуктів, йому навіть горох і боби з соєю поступаються.

Ненасичені жири, що місяться в грецьких горіхах, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і необхідні для нормальної роботи нервової системи. Це засіб №1 від атеросклерозу. Мозкова активність під дією волоського горіха посилюється, а холестеринові бляшки розсмоктуються. Горіхи містять амінокислоти, які дуже важливі для здоров’я, але виробляються людським організмом у недостатній кількості. Одна з них – аргінін – амінокислота, просто необхідна для насичення мозку й будівництва білків, вона стимулює імунну систему й поліпшує кровообіг.

Також грецькі горіхи – справжня скарбниця вітамінів та мінералів, а за вмістом вітаміну С волоський горіх перевершує всі фрукти та ягоди, включаючи чорну смородину. Наприклад, в незрілих горіхах вітаміну С у 50 разів більше, ніж лимонах і апельсинах! До речі, недозрілі горіхи містять ще одну надзвичайно корисну речовину – юглон, яка чудово бореться з багатьма бактеріями. Саме тому у народній медицині широко застосовується настоянка з незрілих грецьких горіхів.

Багаті волоські горіхи й мікроелементами. В них містяться кальцій, фосфор, фтор, цинк, магній, кобальт, залізо та інші мінеральні речовини, завдяки яким горіхи здатні швидко здолати втому, сприяють зміцненню кісток та зубів, позитивно впливають на нервову систему.

Фундук

Як і грецькі горіхи, фундук (інша назва – лісовий горіх, ліщина) надзвичайно багатий на корисні речовини. Батьківщина ліщини – Кавказ та Мала Азія, де ще в давнину люди оцінили чудовий смак лісових горіхів і лікувальні властивості цього дерева, й почали культивувати ліщину.


Лісові горіхи – чудове джерело енергії для організму, тому їх радять вживати при великих фізичних навантаженнях для швидкого відновлення сил. Вони посилюють метаболізм, містять у великій кількості вітаміни та мікроелементи, зокрема вітамін Е та фолієву кислоту. Всього 100 г ліщини на день достатньо, щоб задовільнити добову норму в білках, причому цей білок ідеально засвоюється організмом. Регулярне споживання ліщини у поєднанні з медом та курагою – прекрасний засіб для профілактики серцево-судинних захворювань. І подібно до грецьких горіхів, фундук має репутацію «розумного» горіха, оскільки дуже позитивно впливає на кровообіг у головному мозку і, відповідно, допомагає поліпшити пам’ять і підвищити розумову активність.

Кедрові горіхи

Кедрові горіхи – це плоди сибірського кедра. Це дерево-довгожитель, вік якого може сягати 800 років. У висоту дерево досягає 40 метрів, а в діаметрі стовбура – 1,5 метра. З давніх пір кедр асоціюється з силою і міццю, а кедрові горішки, як вважається, здатні силу цього дивовижного дерева передати людям.

Корисні властивості кедрових горішків використовуються в медицині і в косметології. Вони багаті вітамінами, мікроелементами та іншими корисними речовинами. У 100 г кедрових горішків міститься добова доза для дорослої людини таких мікроелементів як марганець, цинк, мідь. Також вони містять велику кількість йоду, а за вмістом фосфору кедрові горішки перевершують всі види горіхів. Наявність вітамінів групи В благотворно впливає на стан нервової системи, а також сприяє розвитку і росту організму, тому кедрові горіхи рекомендують включати до раціону дітей. Надзвичайно корисні вони і в похилому віці, оскільки допомагають уповільнити процес старіння організму.