12 принципів здорового харчування
Ми познайомимо Вас з принципами здорового харчування, які допоможуть Вам зробити свій раціон не лише корисним, але і смачним.
1.Вживайте різноманітні харчові продукти, більшість із яких - продукти рослинного, а не тваринного походження.
2.Хліб, вироби з борошна, крупи, картопля повинні вживатися кілька разів на день.
3.Їжте кілька разів на день різноманітні овочі та фрукти, краще - свіжі та вирощені в місцевості, де Ви проживаєте (не менше 400г на день).
4.Щоб підтримувати масу тіла в рекомендованих межах (індекс маси тіла 20-25), необхідне щоденне помірне фізичне навантаження.
5.Контролюйте надходження жиру з їжею (не більше 30% від добової калорійності) і замінюйте тваринний жир на жир рослинних олій.
6.Замінюйте жирне м'ясо і м'ясні продукти на боби, зернові, рибу, птицю або пісне м'ясо.
7.Вживайте молоко з низьким вмістом жиру і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт і сир) з низьким вмістом жиру та солі.
8.Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру і споживайте цукор помірно, обмежуючи кількість солодощів і солодких напоїв.
9.Їжте менше солі. Загальна кількість солі в їжі не повинна перевищувати одну чайну ложку (5 г) на день. Слід вживати йодовану сіль.
10.Якщо Ви вживаєте спиртні напої, то загальний вміст чистого спирту в них не повинен перевищувати 20 г на день.
11.Приготування їжі повинне забезпечити її безпеку. Приготування страв на парі, в мікрохвильовій печі, випічка або варіння допоможе зменшити кількість жиру, масла, солі і цукру, що використовується в процесі приготування
12.Сприяйте годуванню новонароджених тільки грудьми приблизно протягом перших 6 місяців. Вводити прикорм слід поступово, не відмовляючись зовсім від грудного годування.